• Blog
  • 28 juni 2024
  • Geplaatst door TeamKarakterZoetermeer

Architect Marleen Delfos over Karakter Zoetermeer

Marleen Delfos werkt als architect bij Atelier van Berlo in Rotterdam en heeft Karakter Zoetermeer ontworpen. 'Wij houden ons al langere tijd bezig met woningbouw gericht op ouderen. Het is een grote, maar vooral ook heel interessante doelgroep met specifieke wensen. Al tijdens mijn studie aan de TU Delft lag hier mijn persoonlijke interesse.’
 

Weten wat nodig en gewenst is

Om woningen te bouwen die voldoen aan de wensen en eisen van de doelgroep, in dit geval 55-plussers, is goed onderzoek nodig. 'Wij zijn met mensen in gesprek gegaan. Gewoon de straat op en vragen wat er leeft,' aldus Marleen. 'Ouderen wonen vaak in een eengezinswoning, ook als de kinderen uit huis zijn. Ze willen wel verhuizen naar een appartement, maar daarbij bepaalde dingen behouden. De tuin bijvoorbeeld, en de gezelligheid van de straat. Door  goed te luisteren weten we wat nodig en gewenst is, en dat hebben we vertaald naar het ontwerp voor Karakter.'

Privacy, gezelligheid en voldoende groen

'Wat een eengezinswoning voor veel mensen zo fijn maakt is de aanwezigheid van een tuin, het doorzonwoninggevoel en het contact met mensen in de straat. Die elementen hebben we in Karakter kunnen implementeren. Zo zijn de galerijen extra breed waardoor er ruimte is om een stoel of plantenbak neer te zetten en een praatje te maken met medebewoners. Zo heb je toch het gevoel van de stoep. Daarnaast hebben we gekozen voor meerdere, kleinere gebouwen waarmee je het gevoel van gezelligheid vergroot. De appartementen hebben allemaal een balkon aan de zonzijde van de woning én elke woning heeft zicht op de tuin. Zo behoud je het doorzonwoninggevoel.’

Gemeenschappelijke ruimtes

Het hebben van gemeenschappelijke ruimtes is ook een veelgehoorde wens van 55-plussers. Elkaar ontmoeten, samen dingen doen, gezelligheid en sociaal contact. Marleen: 'Mensen willen best kleiner gaan wonen, maar soms worden ze dan geconfronteerd met onvoldoende ruimte voor het uitoefenen van een geliefde hobby. Daarom hebben we leuke ideeën voor gemeenschappelijke ruimtes zoals een muziekkamer en een kookruimte. Die ruimtes grenzen aan de gemeenschappelijk tuin of daktuin. Voor de tuin werken we vanaf het begin samen met een landschapsarchitect zodat we optimale resultaten voor de inrichting kunnen bereiken.'

Marleen is al vanaf de tenderfase (ontwerpen van het plan) betrokken bij Karakter en blijft dat tijdens de verdere ontwikkeling. 'Het plan is nog in ontwikkeling en daarom is het belangrijk dat de aspirant bewoners, en omwonenden, laten weten wat hun wensen zijn. We kunnen daarop inspelen. We kiezen nu onder meer voor een leeskamer, een muziekkamer waar je bijvoorbeeld kunt pianospelen of drummen en een kookstudio bij de daktuin. Zijn er andere wensen? Laat het ons weten!'

Deel
Gekopieerd!