• Blog
  • 18 juni 2024
  • Geplaatst door TeamKarakterZoetermeer

Ontwikkelingsmanager Lars Drijvers over Karakter Zoetermeer

‘Vanuit AM zijn we voortdurend bezig met mooie gebiedsontwikkelingen en daarbij hebben we een speciaal team dat zich richt op ouderen en -soms complexe- zorg,’ aldus Lars Drijvers. ‘Daar vallen natuurlijk verpleeghuizen onder, maar ook nieuwe huisvestingsvormen voor vitale senioren, zoals Karakter Zoetermeer.’

Lars Drijvers, 47 jaar, vertelt geanimeerd over zijn werk bij AM. ‘Iedereen weet dat de vergrijzing voor de deur staat en dat het een uitdaging is te voldoen aan de vraag naar wonen en zorg.’

Lars en zijn team denken graag na over de mogelijkheden en spelen in op de veranderende vraag op de woningmarkt. Een mooi voorbeeld is hun project De Stadsveteraan in Amsterdam, waar naast gewone woningen bijvoorbeeld ook zogenaamde friendswoningen zijn gerealiseerd. In zo’n friendswoning in Amsterdam kan je samenwonen met een vriend of vriendin waarbij je alles deelt, maar wel ieder een eigen slaapkamer hebt. Een uniek concept. Ook Karakter in Zoetermeer is zo’n voorbeeld van het nieuwe wonen voor vitale ouderen.

Ouder worden met elkaar

‘Naar elkaar omkijken maakt het leven gewoon een stuk gezelliger, leuker en gemakkelijker,’ zegt Lars. ‘Het leuke is dat je bij Karakter steeds de keus hebt om deel te nemen of niet. Als je behoefte hebt aan een gezellig praatje of samen iets ondernemen, dan kan dat. Maar het moet niet.’
Karakter zet in op vier pijlers: zelfstandigheid, eigenwaarde, sociaal netwerk en zingeving. De woningen zijn volledig zelfstandig en om je heen wonen gelijkgestemden. In het complex vind je (zorg)voorzieningen en kan je sociale contacten opdoen. Daarnaast staat natuurlijk ook de buurt en de hele stad Zoetermeer tot je beschikking. ‘We hebben heel bewust collectieve ruimtes opgenomen in het plan waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en leuke, gezellige dingen kunnen doen. Daarnaast blijft ook het Monutagebouw (De Cornelis) waar we van alles willen gaan organiseren.’

Meer over zorg Karakter Zoetermeer

Mensen blijven steeds langer thuis wonen en met het ouder worden neemt de zorgvraag meestal toe. Hoe fijn is het als je die zorg dichtbij kunt krijgen. Lars: ‘In eerste instantie is de ondersteuning gericht op de vitale oudere en daarmee vooral op welzijn. Alle woningen zijn echter wel ingericht op die toenemende zorgvraag. Zo zijn badkamer en toilet bijvoorbeeld geschikt voor mensen met een mobiliteitsbeperking en is er voldoende ruimte voor hulp bij het douchen.’ De mogelijkheid voor meer intensieve zorg zal ongetwijfeld toenemen naarmate die zorg is gewenst.

Tijd om een bewuste keuze te maken

Zo’n groot project als Karakter Zoetermeer neemt natuurlijk flink wat tijd. Soms kan dat voelen als een nadeel. Immers, als je iets leuk lijkt en graag wil, dan duurt het altijd te lang. Wanneer kan je daadwerkelijk in Karakter gaan wonen? Lars: ‘Ons team heeft meegedongen naar dit plan en won  uiteindelijk de tender (prijsvraag, aanbesteding). Daar zijn we negen maanden mee bezig geweest. We zijn er heel blij mee, ook omdat we echt graag willen bijdragen aan het verbeteren van de krappe woningmarkt, speciaal voor senioren. Nu ontwikkelen we het plan verder, het moet technisch worden opgepakt, er is nog een omgevingsvergunning nodig. Daarmee zijn we nog wel anderhalf jaar bezig waarna de woningen in de verkoop komen. Dan moet er nog worden gebouwd.’

Voordat je in Karakter kunt gaan wonen zijn we een paar jaar verder. Dat kan ook een voordeel zijn: tijd om na te denken over een nieuwe, grote stap in je leven. Misschien wil je kleiner gaan wonen nu je ouder wordt en vergt dat wat organisatie. Ook leuk: je kunt nu al meedenken over de invulling van het plan en over de activiteiten in de Cornelis.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel
Gekopieerd!